Drvena stolarija

U okviru sektora za proizvodnju organizirana je proizvodnja drvene fasadne i unutrašnje stolarije kao i proizvodnja pločastog namještaja koja se odvija na lokaciji Vranduk-Lipice udaljenoj oko 16 km od Zenice i u neposrednoj je blizini puta M-17. Postojeći objekat je ukupne površine 1.300 m2 i raspolaže svom neophodnom infrastrukturom za nesmetano odvijanje tehnološkog procesa.

Procesom je obuhvaćena proizvodnja drvene stolarije i to: sobna vrata lesomal,tavanske stepenice,molerske ljestve, furnir i masiv, ulazna vrata, prozori i balkonska vrata te pločasti namještaj. Trenutni raspored mašina je grupni i prilagođen proizvodnji određenih grupa proizvoda. U prizemlju objekta instalirani su strojevi za proizvodnju sobnih i ulaznih vrata, prozora i balkonskih vrata, dok je na spratu objekta instalirana oprema za proizvodnju pločastog namještaja. U sklopu objekta nalazi se i skladište repromaterijala neophodnog za proizvodnju.

Trenutno je uposleno desetak radnika na proizvodnji stolarije i pločastog namještaja, uključujući i radnu jedinicu za rezanje i kantiranje iverastih ploča. Mjesečni kapacitet prouzvodnje je oko 150 sobnih vrata i oko 50 prozora i balkonskih vrata. Pločasti namještaj se za sada radi po narudžbi.

Investicionim programom proizvodnje stolarije predviđeno je proširenje asortimana proizvodnje te povećenje kapaciteta proizvodnje kroz nabavku savremenih CNC strojeva za serijsku proizvodnju, a što će omogućiti uvođenje novih, složenijih, proizvoda u proizvodni process.

Posebna pažnja poklanja se kvaliteti proizvoda, a posebno kroz korištenje odgovarajućih repromaterijala, kontrolu nabavki, kontrolu tehnološkog procesa i kontrolu gotovih proizvoda.